Gebelikte Nasıl Beslenmeli

Gebelikten dolayı artan enerji ve besin öğesi ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için gebe kadının normal zamanda yediklerine ek olarak tüketmesi gereken besinler, miktarları ve beslenme şekilleri şu şekildedir:
Gebelikte Nasıl Beslenmeli

  • Bir su bardağı kadar süt ya da yoğurt veya 2-3 kibrit kutusu kadar peynir veya 1-2 kaşık çökelek. Süt veya yoğurt çorbalar içinde de tüketilebilir.
  • Bir adet yumurta yada yumurta büyüklüğünde et, tavuk, balık. Bu besinler tüketilemiyorsa kurubaklagil yemekleri, mercimekli veya nohutlu çorbalar tüketilebilir.
  • Yemeklerle birlikte c vitamini bakımından zengin sebzeler (maydanoz, lahana, kıvırcık, biber, domates, karnabahar, vb) ve taze meyve suları tüketilmelidir.
  • Gebelik döneminde beslenme çok önemlidir. Sebzelerin ve kuru baklagillerin haşlama sularının dökülmesi vitamin ve mineral kayıplarına neden olacağından haşlama suları dökülmemelidir.
  • Yemeklerde iyotlu tuz kullanılmalıdır. Yüksek tansiyon varsa yemekler tuzsuz veya az tuzlu pişirilmelidir.
  • Gebelik döneminde beslenme azar azar ve sık sık olarak uygulanmalıdır.
  • Besinlerin her zaman en tazeleri tercih edilmelidir. Konserve, beklemiş besinler ve hazır besinler yerine taze ve doğal besinlerin tüketilmesine özen gösterilmelidir.
  • Besin çeşitliliğine önem verilmelidir. Bu şekilde bir çok vitamin ve mineralin vücuda alınması sağlanmış olacaktır.
  • Sıvı alımı asla ihmal edilmemelidir. Günde en az 8-10 bardak su içilmelidir. Özellikle kabızlık şikayeti varsa bol su içerek, kabuğu ile yenen meyveleri tüketerek, her öğünde sebze ve salataya yer vererek ve yürüyüş yaparak bu sorunun önüne geçilebilir.
Gebe Kadınlar İçin Gerekli Günlük Besin Tüketim Miktarları:

Besin Grupları  ve Miktarları

Süt, Yoğurt günde 2 su bardağı kadar.
Peynir günlük 2 kibrit kutusu kadar.
Et, tavuk, balık 3-4 porsiyon.
Taze sebze ve meyveler 5-7 porsiyon
Ekmek 4-6 dilim günlük.
Pirinç, bulgur, makarna vb, Hiç veya en fazla 2-3 porsiyon.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder