Gebelikte Gereken Enerji Ve Besin Öğeleri

Gebelik döneminde ilk 3 aydan sonra, sağlıklı bir bebeğin gelişimi için günlük 300 kalori civarında fazladan enerji alınmalıdır.   Gebelik öncesi ağırlığınızı sürdürmek için günlük 2000-2200 kalori ihtiyacınız varken gebelikte 300 kalorilik ekle birlikte şu anda almanız gereken günlük enerji miktarı yaklaşık 2300-2500 kaloridir.
Gebelik öncesi ağırlığa göre eklemeler yapılır. Buna göre;

  1. Gebelik öncesi ağırlığınız normal ise

  • 1-3 ay normal ihtiyacınıza 150 kalori
  • 4-9 ay 300 kalori ek yapılır.
2. Gebelik öncesi şişmansanız enerji eklemesi yapılmaz, gereksiminiz kadar verilir.
Gebeliğin 4. üncü ayından sonra anne adayının zayıflatılması sakıncalıdır.

3.   Gebelik öncesi çok şişmansanız ilk 3 ay enerji kısıtlı verilirse de bu kısıtlama 1200-1500 kaloriden az olmamalıdır.  4. üncü aydan sonra kısıtlama yapılmaz.

4.   Gebelik öncesi kadın zayıfsa;
  • ilk 3 ay 250 kalori,
  • 4-9 ay 300 kalori ek yapılmalıdır.
Gebelikte Protein;

Gelişen bir bebeğin vücut hücreleri, anne vücudundaki değişiklikler ve özellikle de plasenta, proteine gereksinim duyar.  Anne karnındaki bebeğin büyümesi, ortalama 950 gram kadar protein birikmesi demektir.  Bu nedenle gebe olduğunuz zaman, günlük fazladan 20 gram proteine ihtiyacınız vardır.  Gebe olmayan kadınlar için önerilen protein 50-60 gram iken gebelik döneminde 70-80 grama çıkmaktadır.  Örnek verecek olursak 90 gram kırmızı etten yapılan köfte 20 gram, 240 gram süt (1 büyük su bardağı) ise 8 gram civarında protein sağlar.

Gebelikte Mineraller;

Gebelik döneminde minerallere olan gereksinim artmaktadır.  Bu mineraller içerisinde en önemlileri demir ve kalsiyumdur.
Demir: Gebelikte artan demir gereksiniminin besinlerle karşılanabilmesi için normal gereksinime ek olarak 10-20 mg demir alınmalıdır.  Gebelikte beslenme programı içinde demirden zengin besinlerin (kırmızı et, kümes hayvanları, kuru baklagiller, kuru meyveler, pekmez, tam tahıl ve zenginleştirilmiş tahıl ürünleri) yer alması önemlidir.  Ayrıca demir emilimini engellediği için yemeklerle birlikte çay, kahve içilmemelidir.  Yemeklerde mutlaka taze meyve suları, salataların bulundurulması demirin vücutta kullanımını arttıracaktır.
Sağlık bakanlığının politikası olarak tüm gebelerde ikinci trimestirden başlayarak 6 ay ve doğum sonu 3 ay olmak üzere toplam 9 ay süre ile günlük 40-670 mg elementer demir verilmektedir.

Gebelikte Kalsiyum;

Gebelik süresince kemik yapısını oluşturan kalsiyumun yeterli miktarda alımı, bebeğin iskelet yapısının gelişimine, annenin de kemik kitlesinin korunmasına yardımcıdır.  Gebelik süresince yeterli miktarda kalsiyum tüketimi daha sonraki dönemde osteoporoz riskinden sizi korur.  Gebe kadınların günlük kalsiyum ihtiyacı 1000-1300 mg, adolesan gebelerin gereksinimi ise günlük 1300 mg dır.  240 gram (büyük su bardağı) süt veya yoğurt günlük yaklaşık 300 mg kalsiyum sağlar. Süt ve süt ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller iyi bir kalsiyum kaynağıdır.

Gebelikte Vitaminler;

Gebelikte günlük 300 kalori enerji eklenmesi ile birlikte B vitaminlerinin gereksinmeside artmaktadır.  Yeni vücut hücrelerinin yapımında proteine yardımcı olarak B6 vitamini, B12 vitamini, folik asit için gereksiniminiz artar.  Kadınlar yeterli düzeyde folat tükettikleri zaman (600 mcg/gün) noral tüp defektleri için risk azalmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder